UDU – DRUM maken op ceremoniële wijze

VAN KLEI TOT UDU-DRUM 

Samen met Nele Samyn van Clay-Obscuur maken we op zondag 13 februari 2022 onze eigen UDU DRUM op een ceremoniële wijze

We stappen samen in een begeesterd creatieproces vol overgave en we laten de drum toe om zich organisch te vormen naar wat hij wenst te zijn erop vertrouwend dat de drum de klank zal bieden die gepersonaliseerd is met onze energie die we erin laten stromen.  Nele van Clay-Obscuur is sedert 20 jaar heel gepassioneerd met klei bezig en het is haar missie om het plezier en de kunst van deze materialen met mensen te delen. Zij zal ons begeleiden in haar atelier in Ardooie op 13/02 en wij zullen deze dag van harte begeleiden met zang, muziek, een begeleide trancereis, verhalen, onze vreugde en ons plezier.

DE UDU DRUM

De Udu – Drum is een oud instrument, oorspronkelijk een waterkruik in klei die traditioneel door Afrikaanse (Nigeriaanse) vrouwen gemaakt en bespeeld werd. Hij wordt ook wel eens de keramische drum genoemd. De vorm van de Udu drum staat symbool voor de creatieve energie die de vrouw in haar bekken en baarmoeder draagt, vandaar dat hij ook het sacred womb instrument genoemd wordt. De klank van de udu drum klinkt als een drum die je in een ondergrondse grot zou beslaan, diep en echoënd.
Elke Udu drum heeft zijn unieke klank, afhankelijk van de dikte van de wand, de vorm van de drum, de omvang van de opening, …
We gaan aan het werk met de elementen aarde, water, vuur en lucht en bestuiven dit met onze liefde. Het maken van een drum is een organisch creatieproces dat ontstaat en dat zijn eigen leven leidt als je het kan toelaten, het is een heel plezant creatieproces.

WERKEN MET KLEI

Werken met klei zorgt voor aarding. De klei die we gebruiken tijdens de workshop heeft trouwens honderden jaren zelfs soms duizend jaar op de bodem van de rivier liggen wachten. Klei ontstaat trouwens doordat kleine steentjes van rotsen of bergen in de rivieren terechtkomen, daar eroderen ze tot wat wij klei noemen. Welke kleur klei heeft hangt af van welke metaaldeeltjes in die bergen of rotsen zitten, dus er wordt niets toegevoegd van pigmenten of kleurstoffen. Puur natuur dus. In de workshop neem ik jullie mee in mijn wereld van boetseren. Het is de bedoeling dat jij jouw creatie loslaat en zichzelf laat vormen. Geloof me…dat zal lukken. Klei heeft een manier om duidelijk te maken aan jou wat ze wil. Hier en daar steek ik een handje toe, zodat de opbouw en techniek die je gebruikt juist is, maar verder…trust the process.

Wanneer: Zondag 13 februari 2022 van 09.00 tot 17.30

Waar: Clay-obscuur,  Ardooisestraat 42, 8851 Ardooie

Bijdrage: 140 euro inclusief thee, koffie, lekkere versnaperingen tijdens de pauze, water en een heerlijke middaglunch klaargemaakt door Nancy Schaeken van www.salonenvie.be
Ook inbegrepen in de prijs is de klei, het afbakken van de udu drum en het glazuren. Je geniet een heerlijke ervaring en gaat naar huis met een handgemaakt traditioneel instrument.

Wil je er graag bij zijn?
Geef een seintje: hethartcentrum@gmail.com

Uw inschrijving is definitief na overschrijving van 70 euro op het rekeningnummer van Het Hartcentrum IBAN BE03 9733 4784 7084 met vermelding van de datum en je naam. De overige 70 euro wordt op de dag zelf ter plaatse afgerekend.

Wat een prachtige en memorabele dag in verbinding met mooie mensen en van daaruit zijn er heel unieke udu – drums ontstaan! Kijk eens …