WELKOM BIJ DRUM CREATIONS AND MORE

Tot voor de start van de Tribal Healing Circles waaraan ik sedert september 2020 vrijwillig deelneem, had ik geen specifieke interesse in de sjamaandrum. Door de opstart van de Circles in Het Hartcentrum raakte ik echter gefascineerd door de geestelijke magie die een sjamaandrum kon teweegbrengen en voelde een verlangen om zelf sjamaandrums te gaan maken.

De sjamaandrum is een eenvoudig instrument dat terug te vinden is in alle gemeenschappen doorheen de tijd. Het werd gebruikt voor ceremoniële doeleinde zoals geboortes, het vieren van de seizoenen, voor heling en transformatie en voor het verkrijgen van advies en inzichten.

De sjamaandrum is een instrument die hemel en aarde verbind, het fysieke en het geestelijke. De resonantie van de sjamaandrum en het veelal eenvoudige repeterende ritme blijft onze ziel beroeren en opent de poort naar een dieper weten.  De sjamaandrum heeft de magie om zowel de drummer als luisteraar terug thuis te brengen.

Lees meer...

Handwerk, creëren en knutselen is van  kind af aan een passie van mij. Het was voor mij dus een kleine stap om te beantwoorden aan de roep en het verlangen om deze magische en sacrale instrumenten zelf te gaan maken.  Niet alles liep echter zoals verwacht. Ik had het idee om een opleiding te volgen maar de lockdowns in 2020 staken een stokje in de wielen. Ik besloot dan maar eerst mijn eigen drum te maken en kant en klaar materiaal te kopen online. Het bleek echter heel snel dat de frames voor de drums niet de gewenste kwaliteit hadden. De hoekverbindingen waren van minder goede kwaliteit en de frames braken bij de minste stoot of duw. Ik kon niet geloven dat er daar geen oplossing voor was en wijdde gedurende 3 maanden lang al mijn vrije tijd om elk facet van het frame en andere materialen haarfijn uit te zoeken. Uiteindelijk waren alle puzzelstukjes compleet en het resultaat kunnen jullie zien en ervaren op deze pagina.

 

WAT IS ER BELANGRIJK BIJ AANSCHAF VAN EEN SJAMAANDRUM?

Het spansysteem

Het is belangrijk dat je de sjamaandrum kunt aanpassen met een spansysteem dat vlot en goed werkt. Je wilt ten volle genieten van je sjamaandrum zonder te moeten wachten op de juiste weersomstandigheden want zonder een goed spansysteem kan je bij vochtige en koude weersomstandigheden niet drummen. De huid reageert op hoge luchtvochtigheid en veel mensen beseffen niet dan hun sjamaan drum dan plots heel dof gaat klinken. Je drum opwarmen kan tijdelijk soelaas brengen maar is eigenlijk helemaal geen goed idee omdat er door snelle opwarming van het vel scheurtjes kunnen ontstaan. Vandaar dat ik ervoor kies om drums te maken met een betrouwbaar spansysteem zodat er op elk moment in elke weersomstandigheid kan genoten worden van drummen.

WORKSHOP ‘JE EIGEN SJAMAANDRUM MAKEN’ IN HET HARTCENTRUM

Het maken van je eigen sjamaandrum biedt een grote meerwaarde omdat je je persoonlijk kan verbinden met de spirit van het dier. Daarnaast is het proces op zich heel uniek en kan dit helend werken.

Vanaf 2023 kan je je eigen sjamaan drum komen maken in een boeiende en verbindende workshop waarin je je nieuwe vriend tot leven wekt. We doen dit in kleine groepen (3 tot 5 personen) onder begeleiding zoals je op de foto’s hieronder kan zien.

Workshops 2023 telkens van 9u tot +/- 18u

Schrijf je tijdig in, er is voor mij nog wat voorbereidend werk om jouw persoonlijke keuze voor te bereiden.

Op volgende dagen wordt er een workshop aangeboden

 • Zaterdag 4 november
 • Zaterdag 23 december

Workshops 2024 telkens van 9u tot +/- 18u

 • Zaterdag 9 maart
 • Zaterdag 23 maart
 • Zaterdag 20 april
 • Zaterdag 18 mei
 • Zaterdag 15 juni
 • Zaterdag 13 juli
 • Zaterdag 17 augustus
 • Zaterdag 14 september
 • Zaterdag 26 oktober
 • Zaterdag 23 november
 • Zaterdag 21 december

Ingeval je deze workshop wilt volgen met een groep vrienden of op een andere datum kan je steeds contact met me opnemen via drumcreationsandmore@gmail.com

De prijs voor de workshop ‘je eigen sjamaandrum maken’ varieert tussen 240 en 280 euro naargelang de gekozen grootte van je drum.

35-40 cm frame: 240 euro
45 cm frame: 260 euro
50 cm frame: 280 euro

 • Inbegrepen in de workshop ‘je eigen sjamaandrum maken’
 • drumstok
 • cederolie voor onderhoud van het frame
 • Water, thee en gezonde versnaperingen
  In de namiddag kan er een kopje koffie gedronken worden
 • Meebrengen
 • Je eigen lunch
 • jouw persoonlijke schaar kan handig zijn, zeker voor mensen die linkshandig zijn.

Lees meer...

Voordat de workshop start

We werken enkel met hoogwaardige materialen die door mij zorgvuldig uitgekozen worden. Na de keuze van de huid, krijg je een aantal digitale voorbeelden van de door jou gekozen huid, zodat je kan invoelen welke kleur of kleurenschakering met jou resoneert. Daarna kies ik het bijpassende touw. Ingeval je dit eventueel zelf wilt bepalen, kan ik je een foto sturen van de keuzemogelijkheden die bij je huid passen.

Hoe kies je je huid?

 • Je kan van een aantal Sjamaandrums de klank beluisteren (onderaan deze pagina). Uiteindelijk klinkt elke drum uniek maar het kan je een idee geven naar welk spritdier je gevoel uitgaat want elk spiritdier heeft een specifieke klank. Beluister de video’s met een headset want dit geeft je de meest correcte klank.
 • Wil je de sjamaandrum professioneel  gebruiken voor bijvoorbeeld helingen in je praktijk, dan wordt er voornamelijk gekozen voor een perkamenthuid (huid zonder haar). Wil je je drum gebruiken voor je eigen rust en bezinning, of het meebeleven van vuurcirkels of ceremonieën, dan kiezen de meesten voor een sjamaandrum met haar. Ten slotte is het vooral belangrijk dat jij jouw gevoel volgt.
 • Als je twijfels hebt tussen bijvoorbeeld 2 of 3 huiden, dan kan je de talenten van de spirit dieren in acht nemen. Voel eventjes in welk talent voor jou aanvullend of ondersteunend kan zijn.
 • Last but not least, uiteindelijk komt de sjamaandrum die bij je past naar je toe, je kan dus geen verkeerde keuze maken.

 

EEN KANT EN KLARE SJAMAANDRUM KOPEN

je je eigen drum zelf komt maken, dan ga je in vertrouwen dat je precies krijgt wat je nodig hebt.

Inbegrepen in de prijs: drumstok, cederolie.

Elke drum is uniek en produceert dan ook zijn eigen resonantie. Het voordeel van het kopen van een kant en klare sjamaandrum is dat je weet hoe die eruit ziet en hoe hij klinkt. Als

Heb je geen zin om je sjamaandrum zelf te maken dan kan je deze kopen op specifieke verkoopmomenten of op afspraak. Op die momenten kan je de drums die te koop zijn komen bekijken en uitproberen. Ingeval je een bepaalde drum in gedachten hebt met een specifieke grootte en huid, dan kan je ook altijd je sjamaandrum bestellen en dan maak ik die voor jou.

 

13 HOEKIG FRAME

Alle frames worden door mij met de hand gemaakt uit het hout van de levensboom nl. red ceder hout. De formaten van de drums zijn 35,40,45 en 50 cm en uitzonderlijk op aanvraag 60 cm.

De 13 hoeken hebben een sterke symboliek, het getal 13 behoort aan moeder aarde, het vrouwelijk scheppende, de liefde. 13 staat voor geluk en vruchtbaarheid. 13 manen in het jaar.

De huid en de grootte van het frame zijn mede bepalend voor de klank van de sjamaandrum.

 

 

DE HUID

Alle huiden worden met respect behandeld en ik weet dat geen enkel dier is gestorven voor zijn huid. De huiden worden lokaal gekocht en door mezelf voorbereid, of aangekocht bij een betrouwbare bron zodat ik zeker ben dat de huiden in respectvolle omstandigheden zijn voorbereid voor mens, dier en milieu.

Lees meer...

De resonantie of boventoon van de drum worden mede bepaald enerzijds door de dikte van de huid, of de drum al dan niet behaard is en anderzijds door de manier waarop de drum geschoren wordt.

Een perkamenten huid (zonder haar) creëert meer boventoonklanken en in de meeste gevallen wordt bij heling de voorkeur gegeven aan drums zonder haar. Indien de drum voor ceremonies, vuurcirkels en begeleide trancereizen wordt gebruikt, dan kan je kiezen voor een sjamaandrum met haar. Dit betekent natuurlijk niet dat het ene het andere uitsluit. Sowieso kunnen beiden gebruikt worden zowel voor heling als voor begeleide trancereizen.

 

DE DRUMSTOK

Bij aankoop van een sjamaandrum is er een drumstok inbegrepen die ook door mezelf werd gemaakt. Deze is van hoogwaardige kwaliteit waarmee je veilig en verzekerd aan de slag kan. Natuurlijk speelt de hardheid en het type materiaal waarmee het drumhoofd is gemaakt ook een rol bij de klank. Je sjamaandrum bespelen met verschillende soorten drumstokken opent een nieuw portaal van mogelijkheden, een extra pallet aan klanken.

 

EIGENSCHAPPEN OF TALENTEN VAN HET SPIRITDIER

Elke krachtdier heeft zijn specifieke eigenschappen of talenten. Zo heeft het paard andere kwaliteiten dan de geit. Hieronder een kort overzicht van wat de krachtdieren aan talenten te bieden hebben.

Geit: (met haar of perkament)

Flexibiliteit, doorzettingsvermogen, krachtig, niet veeleisend, overvloed, bescheiden, standvastigheid en naar nieuwe hoogte streven.

Het verhaal van de bok/geit in Afrika
De geit geniet van zijn tijd met de kudde en de herder.
Keer op keer trekt hij er op uit in de vlaktes, de heuvels en de bergen.
De geit/bok is volhardend en tevreden met wat zich aanbied en gaat flexibel en standvastig door ook al is dat soms in een moeilijke klimaat en terrein.

Koe: (met haar of perkament)

manifestatie van de Godin, de kracht van oorsprong en het eeuwige. Vruchtbaarheid.

De koe is een heilig dier in India. bevreemdend was dat voor mij, waarom is ze beschouwd als een heilig dier? Maar het werd mij duidelijk waarom, dit dier staat voor manifestatie van de Godin, de kracht van oorsprong en het eeuwige, vruchtbaarheid. De diepe klank brengt je direct terug naar de baarmoeder, de plaats van schepping, waar alles begon.

Paard: (met haar of perkament)

Snelheid, snelheid van verplaatsen, vrijheid, helderziendheid, stabiliteit, zachtmoedigheid, kracht (je eigen kracht ontdekken) vriendschap, helend.

Het paard, zonder meer een spiritdier met een heel krachtig vrije spirit.
Het paard is meteen je beste vriend. Het laat je ontdekken hoe krachtig je bent.
De snelheid van verplaatsen is zo opmerkelijk, het wil meteen aan het werk doorheen tijd en ruimte.

Buffel: (met haar)

Overvloed, welvaart, kalmte, grote kracht

de buffel is een zeer krachtig sprit dier. Naar mijn idee waren de buffel en de koe dichte familie van elkaar. Bij het maken van een sjamaandrum met buffel huid werd het duidelijk voelbaar dat dit twee aparte soorten zijn met hun eigen typerende eigenschappen.
Er kwam een beeld van een rijkelijk zonovergoten rijstveld. De buffel had zijn aandeel in de overvloed die er straks zou zijn na het harde werk op het veld. Tegelijkertijd gaf het beeld een rustige indruk, er was ook geen stress of vermoeidheid merkbaar bij de buffel, maar een serene rust, genietend van wat is.

 Kameel: (met haar)

Uithoudingsvermogen, goedaardig, taaiheid, zelfstandigheid, Meesters in overleving, oplossing zoekend, helderziendheid, vorige levens, heling

De kameel doet zijn naam als woenstijnschip alle eer aan. Hij is één van de grootste en krachtigste lastdieren. Hij is een meester in het overleven en uithouding in moeilijke omstandigheden. Hij gaf me het gevoel van volharding, taaiheid en tegelijktijdig voelde ik een zachtaardigheid. Hij herbergt de geheimen en de mystiek van de woestijn of dorre gebieden. Gebieden die je als mens niet zomaar betreed zonder kennis en voorbereiding.

 Ezel: (met haar)

Intelligentie, nederigheid, sensitief, standvastig

De ezel is best een slim dier, hij is helemaal niet dom, hij wordt gewoon niet begrepen. Hij is niet koppig maar standvastig en volhardend. Hij is nederig ondanks dat hij geweldig werk kan verzetten. Hij doet me denken aan een paard, maar heeft zijn gestalte tegen. Hij is liefdevol en standvastig, voor mij is de ezel een edel dier met een eigen karakter.

Hert: (perkament)

Vriendelijkheid, snelheid, camouflage, onschuld, vertrouwen, gevoel, liefde, gratie en zachtmoedigheid. Soms wordt een hert de gehoornde god genoemd.

Het hert, schuw gult het zich in camouflage. Maar eenmaal je zijn vertrouwen krijgt, brengt het je een gevoel van gratie, zachtheid en liefde. Het hert symboliseert het goddelijke en spirituele en het onthult zich stap voor stap.

Eland: (perkament)

Moed en dapperheid, trots, eigenwaarde is zijn kracht. Hij leert je om zelf je keuzes te maken, wees niet bang om dat te doen, maar doe het met trots en vreugde. Durf keuzes maken die afwijken van het geplaveide pad, je hebt de wijsheid en de inzichten in je.

De Eland is de moedigste en krachtigste en grootste onder de familie van de herten. Hij is zijn schuwheid ontgroeid, zijn vertrouwen in zijn talenten is gesterkt. Hij is trots op wie hij is en uit dit met vreugde. Voor iedereen die hij ontmoet is hij een inspiratie om in zijn eigenwaarde te staan.

Haai: (perkament)

Geestelijke transformatie, verkennend, strijdvaardig. Leert je zwemmen in de stroming, vind je eigen kansen.

De haai is een apart spirit dier, door velen gevreesd, maar hij gaat alleen voluit voor zijn kansen, alles is open voor verkenning. Hoe moeilijk ook, hij vind zijn weg wel in de stroming. Doorheen de transparantie van de sjamaandrum laat hij je de wereld op een andere manier zien.

 

DE KLANKEN VAN DE DRUMS

BELUISTER MET HEADSET OM DE WAARACHTIGE KLANK EN VOLUME TE ERVAREN

Bok 50 cm

 

Buffel 50 cm

 

Eland 40 cm perkament


Geit 35 cm

 

Haai 50 cm perkament

 

Kameel 45 cm

 

Hert 45 cm perkament

 

Koe 40 cm perkament

 

Paard 45 cm

 

Paard 50 cm perkament

 

Stier 45 cm

 

CONTACT

drumcreationsandmore@gmail.com

VOLG ME OP FACEBOOK

https://www.facebook.com/search/top?q=drumcreationsandmore